+ Hangi tür bitkilerin üretimini yapıyorsunuz?
MSM Atılım Fidancılık, ilimiz Sakarya'nın Arifiye ilçesinde çalı ve ibreli türündeki dış mekan süs bitkisi üreticisidir.
Çalı türü ile alakalı üretimdeki ürünlerimiz; gaura, gold taflan, hanımeli, nandina, sarı çıtır taflan, şimşir, yeşil sütun taflan, abelya, boylu alev, berberis, kartopu, saz grubu olmak üzere bir kaç başlık altında toplanabilir. İbreli türünde üretimimizde olan bitkiler ise; ardıç, leylandi, piramit mazı, porsuk, smargat, sarı smargat, sunkist, plikata, top mazı, goldrider, arizona, ladin, mavi ladin, mavi arizona gibi türlerdir.
Şu an üretimimizde olan bitkilerimizin haricinde, 2018 yılından itibaren üretimini gerçekleştireceğimiz, yaklaşık 30 çeşit bitki bulunmaktadır. Bu bitkileri de 2018 yaz mevsiminden itibaren bahçemizde, internet sitemizde ve sosyal medyada yaptığımız reklamlardan inceleyebilirsiniz.
+ Üretiminiz ile alakalı bilgi verir misiniz?
MSM Atılım Fidancılık, Sakarya ilimizin Arifiye ovasında, alanında uzmanlaşmış kadrosu ve fidancılık sektöründeki 15 yılı aşkın tecrübesiyle dış mekan süs bitkileri ürünlerini piyasa şartlarına, arz ve talebe uygun bir şekilde üretmektedir. Üretimde son derece titiz ve ürünün istediği toprak ve gübre çeşidine uygun bir şekilde hareket edilir. Üretim 48'lik, 85'lik ve 104'lük viyollerle sahip olunan 39 adet çelik sera ile gerçekleştirilir.
Dış mekan süs bitkilerimiz, seralarda köklenene kadar bakımları uzman kadro ile yapılmakta olup, bakım aşaması bizzat yöneticiler tarafından denetlenmektedir. İtinalı bir çalışma sonucu serada köklenmesi sağlanan dış mekan süs bitkisi, kare pot veyahut yuvarlak pottaki saksılara alınarak yarı gölge alanlara çıkartılır ve bu sayede güneş ışığına alışması sağlanır.
Çalı türündeki dış mekan süs bitkileri, yarı gölge alanlarda büyümeye ve konulduğu saksıda köklenmeye devam ederken, ibreli türündeki dış mekan süs bitkileri ise belli bir süre yarı gölge alanlarda kaldıktan sonra güneşli ortamlara çıkartılır. Böylece bitkilerimiz seradan çıktıktan sonra kendine özgü alanlarda saksıda köklenmeye bırakılarak satışa hazır hale getirilir. Tüm bu aşamalar (sulama, gübreleme, toprak değiştirme, saksı değiştirme, ekim vs.) son derece profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
+ deneme1
cevap1
+ Budama ne zaman yapılmalıdır?
Budama, bitkiye değişik şekiller vermek için veya bitkinin daha sık bir forma kavuşması için yapılır. Budama zamanı bitkilerin türlerine göre farklılık göstermektedir. Yaprağını döken bitkilerde budama şubat sonunda yapılmalıdır.
Diğer bitkilerde ise genellikle mayıs sonuna doğru budama yapılmalıdır. Çünkü büyüme evresinin başında budama yapmak, bitkiyi büyüme evresinde sık bir forma kavuşturur.
+ Gübrelemenin zamanı hakkında bilgi verir misiniz?
Bitkinin beslenmesi için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum gibi maddelerin tümüne gübre denir. Gübre ile toprağın verim gücü artar. Ürünün kalitesi gelişir ve ürün daha iyi forma kavuşur. Ayrıca gübre sayesinde ürün, daha erken olgunlaşır ve büyür. Gübreleme, verilecek gübrenin çeşidine göre değişkenlik gösterir.
Genellikle Gübreleme, bitkinin hızlı bir büyüme evresine girdiği dönemde yapılır. Yani ilkbaharda, vejetasyon döneminin başında yapılır. Kökler bu dönemde faaliyete yeni yeni geçer. Yapraklarını döken bitkiler için ise, yapraklanmaya başlanan zamanda gübrelemek daha uygun olur.